Коли краще утеплити будинок

  • 2020-01-09

Утеплення будинку є вимогою сучасного будівництва, на яке все більше впливає екологія. Однак в цьому є свої переваги - перш за все, економічні. Вже існуючі будівлі не повинні мати шар теплоізоляції, але про це варто подумати - в частині статті ми розповімо чому.

Тенденції та юридичні вимоги

Будівництво енергоефективного будинку не тільки екологічно нешкідливо, але і економічно ефективно. Це правда, що теплоізоляція будівлі піддає нас значним, але одноразовим затратам. Однак це хороша інвестиція в майбутнє, яке рано чи пізно окупиться. Швидкість його повернення не може бути точно визначена. Все залежить від товщини ізоляції, якості, використовуваних матеріалів, температури в найближчі роки і т.д.

Час від часу будівельні норми і правила енергоефективності в будівлях посилюються, що вимагає дотримання зазначених мінімальних значень енергії і тепла. Звичайно, ніщо не заважає нашому будинку мати кращі властивості, ніж необхідний мінімум. На даний момент будівельні стандарти підтримують принцип «закон не діє заднім числом», тому вже побудовані будівлі не повинні відповідати сучасним стандартам. Однак їм довелося зустрітися з ними під час будівництва.

Останні роки показали нам, що ми ніколи не можемо покладатися на погоду. Влітку йде дощ майже кожен день, навесні сніг, взимку снігу немає, а восени температура вище 20 градусів. Такі умови не сприяють ніякої зовнішньої роботи. Утеплені стіни повинні бути сухими, холодними і не замерзлими. Підтримувати ці умови в нашому кліматі протягом усього періоду ізоляційних робіт непросто.

Наш клімат характеризується великою мінливістю погоди день в день, тому ніхто не може гарантувати нам конкретні місяці, тижні або навіть дні, які підходять для початку ізоляційних робіт.

Звичайно, утеплення будинку взимку занадто оптимістично. Клейкі розчини вимагають позитивної температури для отримання потрібних властивостей. Навіть якщо нам вдасться нанести клей, приклеїти полістирол і втопити сітку, скоро все трісне або впаде. Тому намагатися утеплювати будівлі з листопада по березень - погана ідея.

Спека теж не найкращий час для розігріву. Прикріплення ізоляційного шару до нагрітої стіни може привести до поганої адгезії клею. Вода при температурі вище 25 градусів за Цельсієм випаровується швидше, що призводить до неправильної налаштування розчину.

Таким чином, температура робіт істотно впливає на багато параметрів, пов'язані з процесом ізоляції. Занадто висока температура викликає, серед іншого, тріщини на ізолюючої поверхні. Працювати при температурі вище 25 градусів можна з використанням відповідних екранів, наприклад, у вигляді сіток на лісах, які також обмежують інсоляцію стін, температура яких не повинна перевищувати 30 градусів. Важливим питанням також є комфорт і безпеку працівників при екстремальних температурах, знижується продуктивність праці, і такі умови також мають шкідливий вплив на здоров'я.

Оптимальні умови

Рекомендована температура повітря для ізоляційних робіт становить від +5 до +25 градусів за Цельсієм. Погода повинна бути без опадів, а стіна суха і прохолодна - її температура не повинна перевищувати 30 градусів. Краще починати цю роботу якомога раніше, коли температура відносно низька. Вода, яка використовується для виготовлення клею, не повинна нагріватися. Оптимальні умови повинні підтримуватися не тільки відразу після завершення робіт, але і під час обв'язки продукту. Не рекомендується робити більш тривалі перерви при роботі на одній стіні, тому що всі вирізи будуть видні на стіні, тому вам слід закінчити розпочату роботу. У деяких випадках роботи по утепленню мокрих стін абсолютно неприпустимі. Це відноситься до мінеральній ваті, який має високу абсорбуючою здатністю і повинен зберігатися в сухому, захищеному від дощу місці. Хорошим періодом є весняні місяці, коли у нас найбільше шансів отримати оптимальні умови для цього виду робіт.