Купити готовий бізнес

  • 2020-01-09

Інколи купити готовий бізнес є набагато вигідніше, ніж починати все з нуля. Готовий бізнес має ряд перевах – це налагоджена система постачальників, готові приміщення і офіс, готова сітка клієнтів, а в деяких випадках, навіть, високо-освідченні працівники.

Тобто, готовий бізнес продається комплексно, проте людина, яка захотіла купити готовий бізнес, повинна і зобов''язана знати про нього все. Купувати «кота в мішку» і вложувать гроші невідомо на що, звичайно ж нікому не хочеться. Однієї із самих основних проблем, що цікавлять інвестора перевірка достовірних даних про бізнес, який йому потрібен. Приміром, усі правові питання дуже просто перевірити за допомогою професійного юриста, а що стосується фінансової сторони, то тут дуже багато підводних каменів і різних труднощів. Наявність подвійної бухгалтерії, так званої «чорної» і «білої», явище в бізнесі досить розповсюджене.

Інколи в цих питаннях не упорається навіть досвідчений аудитор. Але вихід є це спеціалізованні підприємства, які займаються купівлею та продажем бізнесу з механізмами перевірки та гарантіями як для покупця бізнесу та для його продавця.

Для того щоб довідатися реальний факти продаваного готового бізнесу й добитися правдивості від продавця в цьому питанні. Його потрібно зуміти правильно зацікавити. Тут більшу роль може зіграти фінансовий механізм. Наприклад, щоб убезпечити себе від обману з боку продавця, у договорі купівлі-продажу бізнесу оговорюється й має місце спеціальний пункт, умови якого виконувати обов''язково: якщо виявляється, що під час угоди, продавець подає неправдиву інформацію або приховує її, то умови угоди анулюються, купівля готового бізнесу зривається, а сам договір розриває. А на самого продавця у такому випадку потрібно передбачити настання певних наслідків – це сплата штрафних санкцій тощо.

Це тільки один приклад одного важеля впливу на продавця, якщо той спробує продати вам не прибутковий бізнес. Тому перш ніж купити готовий бізнес потрібно порадитись із спеціалістами.