Вроджений імунітет. Що значить мати імунітет

  • 2021-01-20

Хто любить уколи? Більшість відповість, що ні! Важко уявити, що хтось дійсно насолоджується уколом від гострої голки, правда? Але лікарі скажуть в один голос, що щеплення вкрай необхідні.

Часто уколи допомагають людині почувати себе краще, коли він хворий. В іншому випадку, вони допомагають імунізувати тіло, щоб протистояти можливої хвороби. Варто задуматися про те, що значить мати імунітет!

Вроджений імунітет - що значить мати імунітет. Імунна система людини працює, щоб постійно захищати організм від загроз і атак. Іноді їй потрібно трохи допомогти боротися з деякими видами захворювань. Ось де засіб імунізації може дуже стати в нагоді.

Імунна система організму бореться проти мікробів і інших крихітних організмів, які атакують тіло кожну секунду, кожного дня. Вона являє собою широкий спектр спеціальних клітин, білків і організмів. І більшу частину часу проводить неймовірну роботу по захисту від інфекцій і збереження здоров'я.

Що таке антиген?
Іноді чужорідні організми, звані антигенами будуть вторгатися і проникати в тіло. Їх присутність в організмі змушує імунну систему почати процес, званий імунну відповідь, який буде виражений в атаці на антигени для того, щоб запобігти інфекції і хвороба і тим самим зберегти тіло здоровим.

Що таке лейкоцити?
Первинні захисні клітини імунної системи, це білі кров'яні клітини, також відомі як лейкоцити. Лейкоцити розташовані по всьому тілу, в тому числі в лімфатичних вузлів, тимусе, селезінці і кістковому мозку.

Коли антиген виявлений в організмі, починається імунну відповідь. Лейкоцити створюють спеціалізовані білки, звані антитіла, які прикріплюються до антигенів. Лейкоцити також запам'ятовують антигени, щоб наступного разу вони могли відразу ж зробити необхідні антитіла, коли виявлені антигени.

Дана функція дуже дієва, як в організм повторно проникає якась конкретна хвороба, наприклад вітрянка, її розвиток буде нейтралізовано. У людини виробляється імунітет до неї, тому що імунна система вже знайома з подібними організмами і знає як з ними боротися у разі виявлення.

Вчені давно вже з'ясували, що дана функція запам'ятовування також може бути використана для імунізації людей від хвороб, раніше не відомих людині. Уколи імунізації являють собою введення антигенів в організм, але така дія не зробить людину хворим.

Часто, антигени, це ослаблені чи мертві мікроби, з якими тіло може з легкістю боротися. При цьому організм швидко створює антитіла, які зможуть захистити людину і перешкодити розвинутися конкретного захворювання в майбутньому. Така надійний захист від шкідливих антигенів стане гарною страховкою для організму.