Переказ коштів з-за кордону в Україну

  • 2021-01-06

Які ж способи переказу грошей з-за кордону в Україну використовують українці? Треба відзначити, що до вже звичних варіантів, типу простої передачі готівки через посередника або міжнародних грошових переказів (Western Union, MoneyGram, а також SWIFT), з кожним роком приєднуються все нові гравці цього сегменту ринку. При цьому найчастіше таким новачкам доводиться демпінгувати за ціною, щоб «відкусити» свій шматок від банківського пирога. Але про все по порядку.

 

Спосіб 1. Класичний. SWIFT-переказ.

Суть його полягає в тому, що банк здійснює переказ через міжнародну банківську систему SWIFT. При цьому і у відправника, і у одержувача повинні бути відкриті рахунки в банках, причому останні повинні мати кореспондентські відносини, що дозволяють здійснити такий переказ. Спосіб досить складний, трудомісткий і нешвидкий. 

 

Спосіб 2. Традиційний. Переказ за допомогою систем міжнародних грошових переказів.

Йдеться в першу чергу про загальновідомі системи Western Union і MoneyGram. Серед їх переваг - доступність і порівняльна простота здійснення переказу. Серед недоліків - висока комісія, незважаючи на те, що, наприклад, у Western Union існують спеціальні тарифи в цьому напрямку переказів.

 

Спосіб 3. Простий. Передача готівки через знайомих, друзів, посередників (водії, провідники).

Цей спосіб переказів як і раніше популярний. Але в міру зростання безготівкових платежів незмінно йде в минуле, змусивши забути як страшний сон всі хвилювання, пов'язані з супутніми ризиками. Великі суми таким способом краще не передавати, так як є законодавчі обмеження, а ось гарантій безпеки немає. 

 

Спосіб 4. Поштовий. 

Цей варіант переказу підійде тим, у кого немає рахунків в банках, або в разі, якщо одержувач переказу в Україні знаходиться у віддаленому населеному пункті, де немає банківських відділень, але є відділення Укрпошти. Даний переказ не швидкий – до 5 робочих днів.

Спосіб 5. Банківський.

Через закордонні банки, що мають дочірні банки в Україні. Здавалося б, що може бути логічніше, ніж запропонувати своїм клієнтам в такому випадку перекази за пільговим тарифом? Дані перекази потребують відкриття рахунків, карт, відвідувань відділень і т.д. І не завжди є швидкими.

 

Спосіб 6. Модний. Компанії-новачки.

Отже, ми дісталися до самого цікавого. За останні роки на арену міжнародних копійчаних переказів Вийшли молоді, але вже встигли зарекомендувати себе компанії: TransferGo, TransferWise, Easy Send, PAYSEND та інші.

Для того щоб здійснити переказ, вам необхідно переслати гроші зі своєї картки на рахунок компанії. Потім сервіс «обмінює» валюту за середньоринковим курсом і пов'язує з переказами, що йдуть у зворотному напрямку. Після цього гроші потрапляють на рахунок одержувача. Тобто насправді гроші ніколи не перетинають кордон, вони згортаються із зустрічною операцією з обміну.